ciasto marchewkowe z orzechami

4119

składniki:
380 g marchewki, startej na drobnych oczkach
370 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 ml oleju
100 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka a następnie olej. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy. Dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy tylko do połączenia się. Na końcu dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do foremki (ok.32x8cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here