ciasto nesquik

11698

składniki na ciasto:
210 g mąki orkiszowej lub pszennej
180 g cukru
6 jajek
35 g kakao
6 łyżek oleju
3 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy olej i wodę i chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Przelewamy do foremki (ok.25×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 25-40 min. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na 3 blaty.

składniki na krem:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
90 g cukru
65 g kakao dla dzieci np. Nesquik lub Puchatek
180 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie oraz kakao i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Odkładamy ok. 3-4 łyczki na wierzch.

dodatkowo:
kuleczki śniadaniowe Nesquik na wierzch ciasta

wykonanie ciasta:
Blaty ciasta przekładamy kremem. Wierzch smarujemy odłożona masą a wierzchu przyklejamy kuleczki. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Jeśli chcemy aby kuleczki były chrupiące to przyklejamy je w dniu podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here