kremówka na cieście francuskim + film

3260

składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
krem budyniowy:
400 ml mleka
150 g cukru
350 ml śmietanki kremówki 30%
100 g masła
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Ciasta francuskie układamy na największej blaszce, delikatnie nacinamy i pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20 min. (jeśli ciasto ok. po 10 min. pieczenia za bardzo wyrosło należy je po nakłuwać widelcem i dopiec kolejne 10 min.). Upieczone ciasta przycinamy na wielkość foremki (ok. 22x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia) w jakiej będziemy składać ciasto. Jedno ciasto wkładamy do foremki.
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem śmietanką oraz masłem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gorący krem przekładamy na ciasto w formie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy płynną rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na wystudzony krem budyniowy i przykrywamy drugim ciastem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Kroimy ostrym nożem, ja kroję nożem z ząbkami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Film krok po kroku jak wykonać kremówkę :

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here