babka cytrynowa + film krok po kroku

2495

składniki:
300 g mąki
130 g cukru pudru
5 jajek
200 g masła o temperaturze pokojowej
skórka starta z 1 cytryny
5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poniżej zamieściłam film jak wykonać babkę krok po kroku

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 1100 ml, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem.


składniki na lukier:
100 g cukru pudru
4-5 łyżeczek soku z cytryny

wykonanie:
Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny do uzyskania lukru. Gęstość lukru zależy od ilości dodanego soku z cytryny lub wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here