składniki na spód sernika:
250 g herbatników
2 łyżeczki kakao
120 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
składniki na masę serową:
500 g sera, najlepiej jakiegoś delikatnego
1 cytryna
400 g mleka skondensowanego, słodzonego
4 łyżeczki żelatyny
ok. 100 ml ciepłej wody
wykonanie:
Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Serek miksujemy, dodajemy do niego mleko skondensowane, skórkę oraz sok z cytryny i miksujemy (ja zmiksowałam wszystko w Thermomixe) na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, przestygniętą wlewamy do masy serowej i chwilkę miksujemy. Całość przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
składniki na wierzch ciasta:
1 galaretka cytrynowa
350 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
czy mleko trzeba gotować?
Nie trzeba.