babka czekoladowo kokosowa

6387

składniki:
250 g mąki
200 g cukru
180 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
3 jajka
50 ml mleka
75 g wiórek kokosowych
70 g czekolady deserowej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
1 szczypta soli

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy z cukrem oraz solą. Dodajemy stopniowo jajka, miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się z masą. Ciasto dzielimy na dwie części, do ok. 1/3 części dodajemy wiórka kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, roztopioną czekoladę oraz pozostałe mleko i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciemne ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki/keksówki (ok. 30 cm dł.). Po środku ciasta czekoladowego wykładamy ciasto z kokosem. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here