świąteczne ciasteczka z suszonymi owocami

4650

składniki:
150 g mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
60 g cukru
ok. 120 g owoców suszonych Helio
1 szczypta soli
2 szczypty proszku do pieczenia
opcjonalnie:
skórka starta z 1/2 pomarańczy lub parę kropel olejku pomarańczowego

wykonanie:
Suszone owoce kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokrojone suszone owoce, skórkę z pomarańczy lub olejek i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek lub dwa krótsze, wkładamy np. do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Następnie kroimy wałeczki w krążki (ok. 1 cm grube). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 170-180 st. C. Upieczone delikatnie przenosimy na kratę i studzimy.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here