składniki na ciasto makowe:
1 puszka masy makowej Helio
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g masła w temperaturze pokojowej
60 g cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki kaszy manny
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Do puszystej masy dodajemy gotową masę makową i kaszę mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy z solą w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy makowe i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C.
składniki na biszkopt:
80 g mąki
110 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na upieczone ciasto makowe. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
- wpis zawiera lokowanie produktu
Super makowiec, polecam, przepis sprawdzony, koleżanki w pracy zachwycone.