składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła, w temperaturze pokojowej
180 g serka homogenizowanego
125 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g żurawiny suszonej HELIO
50 g orzechów włoskich, posiekanych
składniki
powinny mieć temperaturę pokojową
wykonanie:
Żurawinę
oraz orzechy mieszamy z ok. 2 łyżkami mąki. Masło miksujemy z cukrem na
puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, serek homogenizowany,
śmietanę, ekstrakt waniliowy. Następnie w dwóch turach dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując tylko do połączenia
się składników. Ciasto będzie gęste. W osobnym naczyniu ubijamy na
sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na końcu
dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki/keksówki
(ok. 35cm długości), natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w
170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-50 min.
- wpis zawiera lokowanie produktu
Ooo, to coś dla mnie, bo mamy mąkę orkiszową 😀 Wygląda jak keksik, a ja lubię takie ciasta 🙂