składniki na spód ciasta:
ok. 285 g sucharów
350-400 g kremu orzechowo czekoladowego
wykonanie:
Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wylepiamy spód blaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
składniki
na warstwę śmietankowo jogurtową:
1 galaretka wiśniowa
350 ml gorącej wody
350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego
400 ml śmietanki kremówki
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia się z kremówką. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki. Pozostawiamy do stężenia.
składniki na warstwę galaretkowa:
2 galaretki wiśniowe
ok. 600 ml gorącej wody
ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu
ok. 150 ml syropu z wiśni lub kompotu
wykonanie:
Wiśnie odsączamy z syropu lub kompotu. Do wody wlewamy 150 ml syropu lub kompotu i zagotowujemy, zalewamy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wylewamy na stężałą warstwę śmietankowo jogurtową. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej na noc.
Piękna, równiutka kostka ciasta ?