placek szwedzki

4151

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła, w temperaturze pokojowej
180 g serka homogenizowanego
125 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g żurawiny suszonej HELIO
50 g orzechów włoskich, posiekanych

składniki
powinny mieć temperaturę pokojową

wykonanie:
Żurawinę oraz orzechy mieszamy z ok. 2 łyżkami mąki. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, serek homogenizowany, śmietanę, ekstrakt waniliowy. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki/keksówki (ok. 35cm długości), natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-50 min.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

1 KOMENTARZ

Skomentuj Just Megik Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here