składniki na biszkopt:
(jeden blat biszkoptu, pieczemy trzy takie)
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
17 g mąki ziemniaczanej
65 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
wykonanie:
Białka
ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały
czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę orkiszową lub pszenną z
mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto
do tortownicy ok. 23 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo
dno). Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 20 min. Po upieczeniu
odstawiamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi.
Możemy również upiec jeden duży a następnie przeciąć go na trzy blaty.
składniki na krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1/2 puszki ananasa
wykonanie:
Krążki
ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone
miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy
na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej
dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy.
składniki na nasączenia biszkoptów:
80 ml syropu z puszki ananasa
ok. 2 łyżki soku z cytryny
150 ml wody
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
dekoracja:
płatki migdałowe Helio
perełki cukrowe w kolorze złotym
kwiatki z ananasa (przepis) wykonanie krok po kroku
wykonanie tortu:
Na
paterze układamy pierwszy blat biszkopta, nasączmy go. Wykładamy
równomiernie 1/2 część kremu z ananasem. Przykrywamy drugim blatem,
który nasączamy. Wykładamy pozostałą część kremu z ananasem i
przykrywamy go trzecim blatem, który również nasączamy. Całość obkładamy
masą bez ananasa. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu
wyciskamy np. rozetki, układamy kwiatki z plastrów ananasa i posypujemy
cukrowymi perełkami.
- wpis zawiera lokowanie produktu
Torcik wygląda totalnie obłędnie!
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Torcik przepięknie wygląda i na pewno jest pyszny 🙂
Dziękuję, miło mi, że się podoba 🙂