tort z ananasem

531
[Głosów:4    Średnia:4.8/5]

składniki na biszkopt:
(jeden blat biszkoptu, pieczemy trzy takie)
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
17 g mąki ziemniaczanej
65 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)


wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę orkiszową lub pszenną z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do tortownicy ok. 23 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi. Możemy również upiec jeden duży a następnie przeciąć go na trzy blaty.

składniki na krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
1/2 puszki ananasa

wykonanie:
Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy.

składniki na nasączenia biszkoptów:

80 ml syropu z puszki ananasa
ok. 2 łyżki soku z cytryny
150 ml wody

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

dekoracja:
płatki migdałowe Helio
perełki cukrowe w kolorze złotym
kwiatki z ananasa (przepis) wykonanie krok po kroku

wykonanie tortu:
Na paterze układamy pierwszy blat biszkopta, nasączmy go. Wykładamy równomiernie 1/2 część kremu z ananasem. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą część kremu z ananasem i przykrywamy go trzecim blatem, który również nasączamy. Całość obkładamy masą bez ananasa. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzchu wyciskamy np. rozetki, układamy kwiatki z plastrów ananasa i posypujemy cukrowymi perełkami.

  • wpis zawiera lokowanie produktu
(Visited 371 times)

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here