ciasto kukułka

879
[Głosów:14    Średnia:4.9/5]

składniki na biszkopt:
3 jajka
55 g mąki
75 g cukru
20 g kakao
1 i 1/2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzeni.

dodatkowo:
ok. 250 ml mocnego naparu kawy, wystudzony i posłodzony z dodatkiem wódki do smaku
160 g biszkoptów podłużnych
ok. 4 kostki czekolady mlecznej

składniki na krem czekoladowo kawowy:
150 g czekolady mlecznej
300 ml śmietanki kremówki 30%
100 g serka mascarpone
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, suchej

wykonanie:
Do ok. 100 ml kremówki dodajemy kawę, wstawiamy na ogień, mieszamy i doprowadzamy prawie do zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, pozostawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy roztopioną i schłodzoną czekoladę, i miksujemy na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Dodajemy ją do masy czekoladowo kawowej i miksujemy do połączenia się (uwaga: nie za długo aby masa się nie zważyła).

składniki na krem śmietankowo krówkowy o smaku kukułki:
300 ml śmietanki kremówki 30%
150 g masy krówkowej kukułka Helio
6 g żelatyny

wykonanie:
100 ml schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia. W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy.

złożenia ciasta:
Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową. Całość posypujemy startą czekoladą. i schładzamy w lodówce min. 2 godz.

wpis zawiera lokowanie produktu

(Visited 1 244 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here