anielskie ciasto na białkach

344
[Głosów:6    Średnia:5/5]

składniki:
400 g białek (z ok. 12 jaj)
150 g mąki
230 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1/2 część cukru i miksujemy na wolnych obrotach ok. 2 min. Dodajemy mąkę oraz pozostały cukier, miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy / tortownicy o średnicy ok. 25 cm z kominem, suchej (ja jednak formę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Wystudzone ciasto możemy również udekorować bitą śmietaną oraz owocami.

(Visited 410 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here