chałwowiec bez pieczenia

9428

składniki:
ok. 500 g herbatników kakaowych
1 słoiczek dżemu wiśniowego lub porzeczkowego lub powidła śliwkowe
750 ml mleka
3 budynie waniliowe
110 g cukru
300 g chałwy
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń a następnie pokruszoną chałwę i miksujemy na gładki krem.
Na dnie foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników kakaowych, smarujemy je dżemem lub powidłem, wykładamy 1/3 część kremu, przykrywamy herbatnikami i jeszcze dwa razy powtarzamy czynności: dżem, masa, herbatniki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np. pokruszonymi sezamkami. Całość zawijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc w chłodne miejsce.

składniki na polewę:
75 g czekolady gorzkiej
45 g masła

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy masło i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy ciasto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here