miodownik piernikowy z masą budyniową

9548

składniki na ciasto miodowo piernikowe:
550 g mąki
250 g cukru
150 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody

wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem.
Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez ok. 10-12 min.

składniki na wierzch orzechowy:
200 g orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżki miodu
150 g masła
100 g cukru

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na patelnie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuści, nie za długo. Gotową gorącą masę przekładamy równomiernie na jeden z blatów.

składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru
250 g masła, miękkiego
dodatkowo:
powidło śliwkowe

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

wykonanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta smarujemy ok. 3 łyżkami powidła, wykładamy 1/2 cz masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem i pozostałą częścią masy. Przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto najlepiej przygotować minimum trzy dni przed podaniem.


1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here