jabłka na cieście francuskim

4087

składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
3 jabłka
cynamon
1 jajko
cukier puder


wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy na cieście francuskim i wycinamy nożem kształt jabłka, zachowując ok. 1 cm odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki, aby po upieczeniu nie były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, aż ciasto będzie złociste. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here