tort straciatella

    991
    [Głosów:10    Średnia:5/5]

    składniki na biszkopt kakaowy:
    105 g mąki
    150 g cukru
    6 jajek
    50 g kakao
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.)

    składniki na krem:
    250 g serka mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
    60 g czekolady mlecznej, startej

    wykonanie:
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do mascarpone i ubijamy na gładki sztywny krem. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. krem dzielimy na trzy części.

    dodatkowo:
    powidło śliwkowe ok. 5-6 łyżek
    ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego
    ok. 50-70 g czekolady, startej

    wykonanie tortu:
    Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy ok. 1/3 cz. kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy powidłem i wykładamy część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Boki smarujemy kremem i obsypujemy startą czekoladą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (Ja krawędzie posypałam startą czekoladą, a środek złotymi cukrowymi perełkami. Do pozostałego kremu dodała trochę ubitej śmietany oraz kakao, zmiksowałam i wycisnęłam rozetki. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. )

    składniki na polewę:
    60 g masła
    1/2 łyżki żelatyny
    1 i 1/2 kakao
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    2 i 1/2 łyżki śmietany, kwaśnej
    1 łyżka wody

    wykonanie:
    Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników.Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy.



    (Visited 888 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here