ciasto cytrusek

4933

składniki na 1 biszkopt:
(pieczemy dwa takie biszkopty)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju np. słonecznikowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka i olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min.

składniki na krem z soku pomarańczowego:
1000 ml soku pomarańczowego
3 budynie śmietankowe
4-5 łyżek cukru
200 g masła, temperatura pokojowa

wykonanie:
800 ml soku zagotowujemy z cukrem. W pozostałym soku dokładnie mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo pomarańczowy budyń i miksujemy na gładki krem. Ok. 2/3 kremy wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy go drugim biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta (przy pomocy widelca możemy zrobić na kremie wzorek).

dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki aby stężała. Ciasto najlepiej przygotować 1- 2 dni przed podaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here