składniki:
500 ml spirytusu
10 łodyg świeżej mięty (najlepiej z ogrodu)
500 – 650 ml wody
100 g cukru
wykonanie:
Miętę myjemy, osuszamy i wkładamy do słoika. Zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na 24 godz. W gorącej wodzie (500 ml) rozpuszczamy cukier i odstawiamy do przestudzenia. Ze słoika wyciągamy miętę, nalew przecedzamy i mieszamy z syropem, zakręcamy słoik. Nalewkę odstawiamy na parę dni (3-4 dni) aby się „przegryzła”. Następnie rozlewamy do butelek. Po jakimś czasie kolor nalewki może ulec zmianie.
Moc i słodkość regulujemy sobie sami, jeśli chcemy aby nalewka była słodsza lub mniej słodka dodajemy więcej lub mniej cukru. Natomiast procenty regulujemy wodą, dodajemy mniej lub więcej wody.
Nalewka również świetnie smakuje z wodą gazowaną, plasterkiem cytryny oraz kostkami lodu w formie drinka 🙂