likier truskawkowo różany [+18]

160
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
60 g świeżych płatków róży
800 g truskawek, bez szypułek
sok z 1 cytryny
500 g cukru
500 ml spirytusu

wykonanie:
Truskawki myjemy, płatki róż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. W słoju układamy naprzemiennie z cukrem kilka warstw: płatki róży i truskawki. Całość polewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy alkohol. Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy likier, przelewamy przez gazę i rozlewamy do buteleczek. Gotowy odstawiamy jeszcze na 2-3 miesiące.

likier_truskawka_roza

(Visited 617 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here