nalewka truskawkowa [+18]

390
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
1500 g świeżych truskawek
250 ml spirytusu
1000 ml wódki 45 %
2 szkl cukru
1 laska wanilii

wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki. Myjemy je, osuszamy i przekładamy do słoja przesypując je cukrem. Wierzch słoja przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3-4 godz. w ciepłe miejsce aby puściły sok. Następnie dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 30 dni, w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy słojem aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie Przelewamy nalewkę przez gazę i rozlewamy do butelek i zakręcamy. Nalewkę podajmy do deserów i lodów.

nalewka_truskawkowa

nalewka_truskawkowa1

(Visited 993 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here