ciasto trójniak

14903

składniki:
300 g mąki + 1 łyżka
200 g masła w temperaturze pokojowej
75 ml oleju np. słonecznikowego
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
220 g cukru
1 łyżeczka octu
40 g maku (użyłam zmielonego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
dodatkowo:
polewa czekoladowa

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę kakao a do trzeciej mak. Do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy ciasto jasne, na ciasto jasne wykładamy ciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here