panna cotta z galaretką

    982
    [Głosów:9    Średnia:5/5]

    składniki na ok. 6 szt:
    1 galaretka wiśniowa
    375 ml gorącej wody
    225 ml śmietanki kremówki 30%
    75 ml mleka
    90 g czekolady białej
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 i 1/2 łyżeczki gorącej wody
    dodatkowo:
    ok. 100 ml śmietanki kremówki 30%
    1/2 łyżki cukru pudru
    trochę startej białej czekolady

    wykonanie:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę przelewamy do małych szklaneczek (jeśli chcemy aby była zastygnięta ukośnie, szklaneczki umieszczamy pochylone np. w formie na muffinki). Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku mieszamy śmietankę z mlekiem, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy połamaną czekoladę, pozostawiamy na chwilkę a następnie mieszamy do połączenia się. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie wylewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na wierzch, każdego deseru i posypujemy startą czekoladą.

    (Visited 575 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here