kwiaty czarnego bzu w cieście

321
[Głosów:10    Średnia:5/5]

składniki:
ok. 14 – 16 szt. kwiatów czarnego bzu
160 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
troszkę sody oczyszczonej ok. 1/4 łyżeczki
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do podania

wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz kwiatów dokładnie mieszamy ze sobą. Każdy baldachim kwiatu maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odcinamy np. nożyczkami grubsze łodyżki i odwracamy na drugą stronę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

(Visited 77 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here