sernik z musem truskawkowym

2515

składniki na mus truskawkowy:
ok. 600 g truskawek
4 łyżki cukru

wykonanie:
Truskawki miksujemy z cukrem na mus. Wstawiamy na ogień i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje.

składniki na masę serową:

800 g sera białego, zmielonego
300 ml śmietanki kremówki
300 g cukru (można użyć trochę mniej, gdyż sernik jak dla mnie wyszedł bardzo słodki)
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się w jednolitą masę, nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć masy. (Jeśli za długo będziemy miksować masa się za bardzo napowietrzy i podczas pieczenia za bardzo urośnie a następnie opadnie.)

dodatkowo:
ok. 18 szt. herbatników (ilość zależy od ich wielkości)

wykonanie sernika:
Foremkę (ok. 21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy równomiernie masę serową a na masę serową kupkami (przy pomocy łyżki) wykładamy mus. Przy pomocy patyczka do szaszłyków przecinamy mus, tworząc esy floresy. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 50 -60 min. Po upieczeniu pozostawiłam jeszcze sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here