RSS

ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia

Marzec 08
ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia

stefanka_cappuccinoskładniki:
ok. 270 g herbatników
140 g kaszy manny
80 g cukru
80 g cappuccino w proszku (dowolny smak)
150 g masła
750 ml mleka

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Zmniejszamy ogień, dodajemy cappuccino i dokładnie mieszamy, aż cappuccino się rozpuści. Następnie dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę (21x25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa powierzchnia. Całość polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).

składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto.

Zapisz

 

Posted by on 8 marca 2016 in bez pieczenia, ciacha i desery, ciasta

6 komentarzy

Tags: , , , ,

6 responses to “ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia

  1. naszlakusmaku

    9 marca 2016 at 10:06

    Nigdy nie robiłam z dodatkiem cappucino 🙂 ciekawe połączenie 🙂

     
    • Aśka

      9 marca 2016 at 11:33

      Polecam wybrać sobie ulubiony smak cappuccino 🙂

       
  2. Aga

    16 lipca 2016 at 13:54

    Jakie wymiary ,ma blaszka?

     
    • Aśka

      16 lipca 2016 at 17:08

      Wymiar blaszki to 21x25cm. Również dopisałam w przepisie.

       
      • Aga

        16 lipca 2016 at 22:08

        Rzeczywiście, przepraszam jakoś to przegapiłam 😀

         
        • Aśka

          17 lipca 2016 at 10:09

          Nie masz za co przepraszać, bo po Twoim komentarzu uzupełniłam brak wymiaru blaszki 🙂 to ja dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂 pozdrawiam i mam nadzieje, że ciacho będzie smakowało 🙂

           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *