domowy chleb z otrębami i ziarnami

2642

składniki:
500 g mąki pszennej
80 g otrąb pszennych
30 g drożdży
1 łyżeczka miodu
50 g ziaren słonecznika
30 g siemienia lnianego
500 g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki (keksówki o dł. 35 cm), i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez ok. 30 – 40 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here