czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami

168
[Głosów:0    Średnia:0/5]

 

składniki na ciasto czekoladowe:
100 g czekolady deserowej
1 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

Na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 2 płaty.

składniki na krem:
100 g masła
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szkl mleka
3 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy po łyżce budyniu.

składniki na wierzch ciasta:
100 g łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szkl cukru

wykonanie:
Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją.

Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu i posypujemy orzechami.

(Visited 9 070 times)

4 KOMENTARZE

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli łamiemy ją na mniejsze kawałki, umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż się roztopi pod wpływem ciepła pary wodnej 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here