składniki na biszkopt:
50 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
70 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy lub 23 cm średnicy z wysoką obręczą ok. 8,5 cm). Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na wkładkę z galaretką:
2 galaretki pomarańczowe
750 ml gorącej wody
2 duże pomarańcze
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek.
składniki na mus czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
30 g masła
50 g cukru
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
3 łyżki soku z pomarańczy
wykonanie:
Czekolady, masło oraz sok podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, za każdy razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część ubitych białek i również delikatnie mieszamy.
wykonanie ciasta:
W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę wykładamy równomiernie mus czekoladowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok.12 godz. (na noc). Przed podaniem oprószamy kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce.
(inspiracja z przepisu Moje Wypieki.com)
jak pięknie wygląda! aż szkoda byłoby napocząć 😀
Dziękuję 🙂 trochę szkoda było 😉 ale nie mogłam się oprzeć… jest pyszne 🙂
wygląda pysznie!
i takie jest 🙂