domowe precle

5031

składniki:
600 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g drożdży
400 ml mleka, letniego
2 łyżeczki soli
dodatkowo
mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia
4 łyżeczki sody do gotowania

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą z nich rolujemy w wałeczki o cieńszych końcach, oplatamy i przyklejamy do grubszej części. W dużym garnku zagotowujemy z sodą. Wkładamy precle (każdy z osobna) do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 30- 40 sekund, aż podrosną. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej, wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy makiem lub sezamem lub gruboziarnistą solą. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 180 st. C.


2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here