ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji

247
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na 1 ciasto piernikowe:
(pieczemy dwa takie ciasta)
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g mąki żytniej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
65 g cukru pudru
125 g miodu płynnego
120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej)
10 g przyprawy do piernika
100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na wkładkę:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
165 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka sody
4 jabłka
250 g bakali (orzechy, rodzynki, żurawina)

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę:
230 ml śmietany, kwaśnej
250 g masła, miękkiego
1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy śmietanę cały czas miksując.

wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta piernikowego wykładany 1/2 część masy. Układamy wkładkę na niej rozsmarowujemy pozostałą część masy i i układamy drugi blat ciasta piernikowego. Całość obciążamy i pozostawiamy na ok. 12 godzin. Następnie wierzch ciasta polewamy polewą i dowolnie dekorujemy, np. posiekanymi orzechami włoskimi.

(Visited 415 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here