ciasto Kubanka

19918

składniki na biszkopt kakaowy:
80 g maki orkiszowej lub pszennej
120 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutella lub rozpuszczona w kąpieli wodnej i wystudzona czekolada)
200 g masła (w temperaturze pokojowej)

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy budyń, miksujemy na gładki kem. na koniec dodajemy kram czekoladowy. i miksujemy do połączenia się z kremem.

składniki na krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki, schłodzona
250 ml serka mascarpone, schłodzony
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml ciepłej wody

wykonanie:
Serek mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy. Całą śmietankę przekładamy do serka. Miksujemy na jednolita masę.

dodatkowo:
ok. 25 szt. herbatników waniliowych
ok. 25 szt. herbatników kakaowych
1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki

wykonanie ciasta:
Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy. Całość schładzamy w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub oprószamy kakao.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here