ciasto Kubanka

    5427
    [Głosów:24    Średnia:4.4/5]

    składniki na biszkopt kakaowy:
    80 g maki orkiszowej lub pszennej
    120 g cukru
    4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na krem budyniowy:
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutella lub rozpuszczona w kąpieli wodnej i wystudzona czekolada)
    200 g masła (w temperaturze pokojowej)

    wykonanie:
    250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy budyń, miksujemy na gładki kem. na koniec dodajemy kram czekoladowy. i miksujemy do połączenia się z kremem.

    składniki na krem śmietanowy:
    400 ml śmietany kremówki, schłodzona
    250 ml serka mascarpone, schłodzony
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    60 ml ciepłej wody

    wykonanie:
    Serek mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy. Całą śmietankę przekładamy do serka. Miksujemy na jednolita masę.

    dodatkowo:
    ok. 25 szt. herbatników waniliowych
    ok. 25 szt. herbatników kakaowych
    1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki

    wykonanie ciasta:
    Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy. Całość schładzamy w lodówce przez noc. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub oprószamy kakao.

    (Visited 7 683 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here