składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g cukru
125 g masła
1 jajko
1 żółtko (białko do pianki białkowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy jajko, żółtko, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C przez ok. 15 min.
składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
650 ml mleka
4 żółtka (białka do pianki białkowej)
120 g oleju słonecznikowego
220 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem prawdziwą wanilią. Dodajemy ser, olej oraz mleko wymieszane z budyniami i miksujemy na gładką masę. Całość przelewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 170 – 180 st. C przez ok. 40- 50 min.
składniki na piankę białkową:
5 białek
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy na lśniącą masę. Gotową wykładamy na upieczony ser i ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy jeszcze ok. 10-15 min. na rumiano (jeśli mamy piekarnik, który mocno grzeje to zmniejszamy temperaturę aby nie spalić pianki). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Podczas studzenia na wierzchu pianki pojawią się kropelki „rosy” 🙂
Uwielbiam!
Twój wygląda doskonale! 🙂
Dziękuję 🙂 Jest lekki, puszysty po prostu pyszny 😀
Sernik wygląda obłędnie. Też często robię taki sernik i co jakiś czas szukam różnych sposobów na jego zrobienie. Z przepisu skorzystam na pewno.
Dziękuję 🙂 u mnie wszystkim smakuje więc polecam 🙂
Czy może być ser z wiaderka
Może być ale szczerze nie wiem co wyjdzie, gdyż nie używam sera z wiaderka.