blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

3288

składniki:
400 g mleka w proszku
200 g masła
120 ml wody
180 g cukru (mniej lub więcej, do smaku)
4 łyżki kakao
100 g pistacji prażonych Helio (bez dodatku soli), wyłuskanych
100 g suszonej żurawiny

wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki. wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, wodę. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż masło się roztopi. Dodajemy kakao, mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy partiami mleko w proszku, dokładnie mieszamy na gładką masę. Zestawiamy z ognia, dodajemy pistacje oraz żurawinę, mieszamy. Przekładamy do foremki (ok. 11×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy namoczoną w gorącej wodzie łyżką. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. do zastygnięcia, a najlepiej na noc. Kroimy i podajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here