ciasto arbuz

338

składniki:
100 g szpinaku, świeżego
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
100 ml oleju
240 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z olejem na papkę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy zblendowany szpinak oraz ekstrakt cytrynowy i mieszamy szpatułką. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch aby był równy.


składniki na krem śmietankowy:
330 ml śmietanki kremówki
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru lub do smaku
dodatkowo:
kropelki czekoladowe lub borówki

wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz kropelek czekoladowych lub borówek) przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładki, sztywny krem. Gotowy krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na kremie układamy kropelki czekoladowe lub borówki.

składniki na warstwę z galaretki:
1 galaretka truskawkowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wykładamy na krem śmietankowy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here