ciasto maczek z brzoskwinią

71

składniki na ciasto makowe na białkach:
285 g białek
160 g mąki
160 g suchego maku
180 g cukru
100 g masła (roztopionego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Białka ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy roztopione masło i miksujemy tylko do połączenia się z ciastem. Gotowy wykładamy do foremki (ok.23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C prze ok 40-45 min.

składniki na krem brzoskwiniowy:
500 ml syropu brzoskwiniowego (syrop z brzoskwiń wymieszany wodą)
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
100 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml syropu zagotowujemy z cukrem. W pozostałym syropie dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem wykładamy na ciasto makowe.

składniki na warstwę z galaretkę z brzoskwiniami:
2 galaretki brzoskwiniowe
750 ml gorącej wody
brzoskwinie z syropu

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i układamy na kremie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała.

ciasto makowe z brzoskwiniami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here