ciasto Zosieńka

55

składniki na biszkopt kakaowy:
70 g mąki
25 g kakao
100 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki oleju
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki oraz olej i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 35-40 min.

składniki na ciasto orzechowe:
200 g orzechów włoskich
5 białek
200 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Orzechy drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy posiekane orzechy wymieszane wcześniej z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ok. 23 × 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180°C przez ok. 35 minut.

składniki na krem budyniowy cappuccino:
750 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
150-180 g cukru
5 żółtek
40 g proszku cappuccino
200 g masła

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy cappuccino.

Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim ok. 2/3 masy, układamy ciasto orzechowe a następnie wykładamy pozostałą część kremu.

składniki na galaretkę z wiśniami:
2 galaretki o smaku wiśniowym
750 ml gorącej wody
ok. 400 g wiśni bez pestek

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby dobrze stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here