
składniki na jeden biszkopt:
(pieczemy dwa takie same biszkopty)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 30-35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
składniki na rogaliki:
300 g mąki
200 g masła
40 g drożdży
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru
dodatkowo:
krem czekoladowy lub kawałki czekolady do nadzienia
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na osiem trójkątów. Na węższej części każdego trójkąta kładziemy trochę kremu czekoladowego albo kawałek czekolady, a następnie zwijamy, formując rogalika. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 180 st. C, aż ładnie się zarumienią.
składniki na krem budyniowy z cappuccino:
500 ml mleka
3 żółtka
150 g cukru
40 g budyniu
2 łyżki mąki pszennej
30 g cappuccino
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W międzyczasie pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa).
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu. Na końcu dodajemy cappuccino i jeszcze chwilę miksujemy, żeby wszystko się dobrze połączyło.
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy.
złożenie ciasto:
Na pierwszym biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę cappuccino. Następnie układamy na niej rogaliki, lekko je dociskając, żeby dobrze się trzymały. Na wierzch nakładamy krem śmietankowy i delikatnie rozprowadzamy go po całości, starając się wypełnić przestrzenie między rogalikami. Następnie ostrożnie kładziemy drugi biszkopt – warto lekko go docisnąć dłonią, żeby ciasto się „zespoliło”, ale nie za mocno, żeby krem nie wypłynął. Na koniec całość polewamy polewą czekoladową, rozprowadzając ją równomiernie po wierzchu i dowolnie dekorujemy. Gotowe ciasto odstawić na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i wszystkie warstwy się „przegryzły”.
