składniki na ciasto kruche:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
250 g masła, schłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia:
dodatkowo:
2 łyżki kakao
1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g)
wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder oraz żółtka, mieszamy nożem. Dodajemy masło, całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, do dwóch dodajemy po 1 łyżce kakao i zagniatamy aby równomiernie połączyło się z ciastami.
Ciasto jasne rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidło. Na powidło ścieramy jedno ciasto kakaowe. Podpiekamy.
składniki na masę serową:
1000 g sera
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 żółtka
250 g cukru
125 ml śmietany kremówki
30 g mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto. Podpiekamy ok. 30 min.
składniki na piankę:
2 białka z ciasta
2 białka z sera
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie kisielu
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i miksujemy do połączenia się. Na podpieczony ser wykładamy równomiernie pianę i ścieramy ciasto kakaowe. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 – 30 min. w 160 st. C.
Na ciasto ciemne wykladamy ser, nastepnie ubita piane z bialek, migdaly i scieramy drugie ciasto ciemne.