ciasto na maślance z rabarbarem

3428

składniki:
640 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 g cukru kryształu
100 g masła
370 ml ml maślanki
3 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 – 300 g świeżego rabarbaru
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy maślankę, wystudzone masło, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Jaglusia Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here