leśny mech z malinami

282

składniki na ciasto szpinakowe:
260 g mąki
130 g szpinaku, świeżego
170 g cukru
5 jajek
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Szpinak blendujemy z olejem. Białka miksujemy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka cały czas miksując. Do puszyste masy jajecznej dodajemy zblendowany szpinak, miksujemy tylko do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch ok. 1/4 część ciasta i ją kruszymy. Spód ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

składniki na warstwę owocową z galaretką:
2 galaretki malinowe
500 g malin (mogą być mrożone)
800 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki dodajemy maliny. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.

składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%
250 serka typu mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru lub do smaku
1 łyżeczka cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywny, gładki krem. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę. Posypujemy pokruszonym ciastem i schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here