ciasto oczy carycy

10508

składniki na ciasto z białek:
220 g cukru
200 g mąki ziemniaczanej
6 białek
70 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy, a następnie powoli wlewamy olej oraz ocet i  miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.

składniki na ciasto kakaowe:
40 g mąki orkiszowej
75 g cukru
15 g kakao
70 ml oleju
6 żółtek
2 jajka
1 i 1/2 proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Blaszkę (ok. 21×32 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przy pomocy łyżki naprzemiennie ciasto kakaowe i ciasto z białek. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-50 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem kawowy:
500 ml mleka
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
300 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części mleka dokładnie mieszamy jajko oraz mąki, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy (na małym ogniu) i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę.

składniki na poncz:
150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego
4 łyżki likieru kawowego
dodatkowo
1 paczka okrągłych biszkoptów

wykonanie:
Napar mieszamy z likierem.

dodatkowo:
2 galaretki zielone lub czerwone
700 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

wykonanie ciasta:
Jeden blat ciasta wkładamy do foremki, równomiernie rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Na masie układamy namoczone w ponczu biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawimy ciasto do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy równomiernie pozostałą część masy i przykrywamy drugim blatem. Całość polewamy polewą czekoladową.

składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
50 g masła

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do miseczki z masłem. Miseczkę umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia się z masłem. Gotową polewą polewamy cisto.

oczy_carycy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here