Katarzynka – ciasto z pierniczkami

16304

składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.):
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g cukru
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki (ok. 21×32 cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
110 g cukru
250 g masła, miękkiego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładka masę.

dodatkowo:
ok. 250 g powideł śliwkowych
ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek
polewa czekoladowa

wykonanie ciasta:
Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły.

katarzynka2

katarzynka3

katarzynka5

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here