domowy kopiec kreta

6736

składniki na ciasto:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
200 ml oleju słonecznikowego
125 ml mleka
125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki)
2 jajka
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Jajka chwilkę miksujemy z cukrem, wlewamy mleko, kwaśne mleko oraz olej i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi. Przekładamy do tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, obręcz natłuszczona). Pieczmy ok. 45-50 min, w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto kruszymy.

składniki na masę:
250 g serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2/3 łyżki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
70 g czekolady deserowej
3 banany
sok z cytryny

wykonanie:
Czekoladę siekamy. Serek mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a następnie łączymy ją z mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty kremu. Całość miksujemy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy.
Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy je sokiem z cytryny.

wykonanie ciasta:
Na wydrążonym spodzie ciasta układamy banany. Wykładamy „kopiato” krem i całość oblepiamy pokruszonym ciastem. Gotowy Kopiec kreta schładzamy w lodówce. Już po 30 min. możemy podawać.

 

3 KOMENTARZE

  1. Ale pięknie Ci wyszedł. To ciasto zawsze wydawało mi się dość skomplikowane do zrobienia a okazuje się takie proste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here