składniki:
200 g makaronu kokardki lub penne
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
spora garść rukoli (lub więcej)
6 pomidorków koktajlowych
wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki.Makaron, pokrojone suszone pomidory, oliwki oraz rukolę, polewamy winegretem i mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
składniki na miodowy winegret:
1-2 łyżki ostu jabłkowego
ok. 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka miodu, płynnego
sól, pieprz
wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.