składniki:
200 g czekolady gorzkiej
25 g czekolady deserowej
150 g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki mąki
125 g cukru + 2 łyżki cukru
4 jajka
3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
200 g zmielonych migdałów
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
np. polewa czekoladowa
wykonanie:
Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy do niego obydwie posiekane czekolady, mleko i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą a następnie łączymy z masą czekoladową. Do powstałej masy dodajemy po jedynym żółtku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Dodajemy skórkę pomarańczową, aromat i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru i łączymy delikatnie z ciastem. Przelewamy do tortownicy (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st.C przez ok. 50 min. Gotowe ciasto polewamy np. polewą czekoladową.