ciasto kora brzozy vel kora orzechowa

    1619
    [Głosów:12    Średnia:5/5]

    składniki na ciasto:
    8 białek
    2 łyżki mąki
    160 g cukru
    3 żółtka
    100 g orzechów włoskich posiekanych
    100 g orzechów włoskich zmielonych
    100 g wiórek kokosowych
    50-100g rodzynek
    1 łyżka maku
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy pozostałe wymieszane składniki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy do dwóch foremek (ok.22x32cm, miara dna foremki) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy. Pieczemy w ok. 170- 180 st.C. przez ok. 30-40 min., odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych foremek to można również podane składniki podzielić na pół i upiec dwa osobne blaty.

    składniki na krem i dodatki:
    300 ml syropu z brzoskwiń (duża puszka)
    250 ml wody
    3 łyżki cukru lub do smaku
    5 żółtek
    2 budynie waniliowe
    300 g masła
    2 opakowania delicji brzoskwiniowych lub wiśniowych
    ok. 125 ml mocnego naparu z kawy (wystudzony)

    składniki na wierzch ciasta:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    750 ml gorącej wody
    1 puszka brzoskwiń

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do tężejącej galaretki i mieszamy.

    Na wystudzony blat ciasta układamy warstwo: 1/2 część kremu, delicje namoczone w kawie i drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta, smarujemy ok. 2-3 łyżkami odłożonego kremu, na który wykładamy tężejącą galaretkę wymieszaną z brzoskwiniami. Całość wkładamy do lodówki.

    (Visited 4 763 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here