składniki na ciasto:
80 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
180 g cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółta, cały czas ucieramy. Wlewamy olej i mleko, krótko zmiksować. Mąki mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki (ok. 22 x 33 cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia- samo dno) i pieczemy w temp. 170 – 180 st.C przez około 30- 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przekrawamy na dwa blaty.
składniki na krem:
125 ml mleka świeżego
110 g cukru
300 g masła
1 i 1/2 szkl mleka w proszku
wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i powoli wlewamy zimne mleko z cukrem, ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty biszkoptowe. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
składniki na poncz:
ok. 100- 150 ml wody lub herbaty lub kawy wymieszanej cukrem
składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
wykonanie:
Masło z czekoladę razem rozpuszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.