ciasto mleczna kanapka

111
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki na ciasto:
1/2 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
6 jaj
1/2  szkl cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółta, cały czas ucieramy.  Wlewamy olej i mleko, krótko zmiksować. Mąki mieszamy z kakaem i proszkiem do pieczenia a następnie stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam 21 x 33 cm z wyjmowanym dnem) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 – 180 st.C przez około 25 – 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

składniki na krem:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
300 g  masła
1 i 1/2 szkl mleka w proszku

wykonanie:mleczna_k1
Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i powoli wlewamy zimne mleko z cukrem, ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku. Gotowym kremem przekładamy przekrojony na dwa blaty biszkopt. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła

wykonanie:
Masło z czekoladę razem rozpuszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

mleczna_k

(Visited 1 047 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here