domowe flaczki wieprzowe

4643

składniki:
1000 g flaków wieprzowych
500 g kości od schabu
500 g łopatki wieprzowej
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 niedużego selera
1 cebula
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
5 ząbków czosnku
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki mąki

wykonanie:
Flaki starannie czyścimy i płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Kości wieprzowe oraz łopatkę myjemy, wkładamy do drugiego garnka, zalewamy zimną wodą. Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka z mięsem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki przypiekamy na kuchni lub na suchej patelni, wkładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu rosół. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka, lekko studzimy i kroimy na paski. Wyjmujemy również kości oraz warzywa. Obieramy mięso od kości, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Flaki wyjmujemy i również kroimy w paski. Do rosołu wkładamy obgotowane flaki, mięso oraz warzywa, gotujemy do miękkości flaków ok. 2 godz. Na patelnię wlewamy olej dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, następnie wlewamy pół szklanki wywaru dokładnie mieszamy i wlewamy do flaków z mięsem i warzywami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z pieczywem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here